Advarer nordmenn mot motorveipirater i Spania

Går etter norske bilskilt.

Spaniaavisen

Publisert 1. august 2011 04:39

COSTA BLANCA/OSLO

– Norske bilskilt betyr ofte mye penger og lettlurte turister. Det samme er tilfelle i et annet populært bilferieland, Frankrike. Her skal man være ekstra oppmerksom på rasteplasser uten bensinstasjoner mellom Paris og Bordeaux, sier Hallgeir Raknerud.

Generalsekretæren i Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) konstaterer at motorveipiratene er nøye med å velge sine ofre, og som regel går de etter bilens kjennemerke.

– På motorveien A7 i Spania er man spesielt utsatt for ran. Ikke minst om man kjører bobil eller bil med campingvogn med norske skilter, sier Raknerud.  På denne og noen andre motorveier er det ikke uvanlig at kriminelle blinker med lysene, tuter og gestikulerer for at bilturister skal tro noe er galt med bilen og at de må stoppe.

Les også: Nok et norsk par ranet på motorvei i Spania

– Når man har stanset, skaper ranerne mye ståk og forvirring. Ofte oppdager ikke turistene at de er frastjålet vesker, lommebøker og verdisaker før ranerne har forsvunnet, sier Raknerud.

Han advarer bilister mot å stoppe dersom de blir utsatt for slike hendelser. Man skal også være varsom med å stanse for folk som står langs veien og vinker med nødlysene på.

Les også: Ble beskutt og ranet på vei til Spania

Her er rådene fra KNA: 
Ikke stopp for gestikulerende bilister. Fjern alt av verdigjenstander i bilen, og la hanskerommet stå åpent når du parkerer på ferie i Sør-Europa. Dermed vil tyvene se at det ikke er noe å hente.

Husk det vi anser som lite verdifullt i Norge, kan ha stor verdi for kriminelle i andre land. (NW)