Advarer mot useriøse aktører i byggebransjen

Her er byggeveteranens råd.

Spaniaavisen

Publisert 7. februar 2013 15:04

COSTA BLANCA

Peter Hansen har drevet byggfirma siden 2001 på Costa Blanca. Han har 18 ansatte, og er veldig klar på hva skandinaver må sjekke før de leier inn folk til å bygge eller pusse opp for seg.

Det er tre ting man bare må gjøre før man skal bygge nytt eller pusse opp. Først må man skrive ned nøye hva man vil ha gjort detaljert. Så må man hente inn minst tre anbud. Til slutt må man alltid sjekke opp entreprenør eller håndverkere om de har all dokumentasjon i orden. Hvis noen driver uten å ha forsikringer eller annet pålagte ting i orden er det du som huseier som til slutt står ansvarlig.

Her finner du oversikt over 60 boliger til salgs

Skulle en arbeider falle ned og skade seg, eller i verste fall dø, er det huseier som er ansvarlig sammen med den eventuelle entreprenør. Har ikke entreprenør forsikringene i orden, og betaler sin Seguridad Social, kan huseier vente seg et erstatningskrav, forteller Peter Hansen til Spaniaavisen.

Vi møtte Peter Hansen på et restaureringsobjekt i Sierra Altea, et av fem prosjekter han holder på med for tiden. Peter Hansen SL har 18 ansatte – og masse jobb. Samtlige av oppdragsgiverne hans er nordmenn. Hansen merker forsvinnende lite til krisen i Spania. Boligen firmaet hans holder på med i Sierra Altea, like ved golfbanen, er en stor jobb. Den totalrenoveres, bygges ut, det lages svømmebasseng og utekjøkken. En jobb til flere hundre tusen euro.

– Vi leverer absolutt alt. Hele jobben. Det vi ikke har ekspertise til i firmaet selv, leier vi inn. Kundene våre vet at vi ordner alt. Men det er viktig å si at nordmenn vet hva de vil ha. De krever kvalitet til riktig pris. Det nytter ikke for meg å få inn klager på jobber etter vi er ferdige. Da ville kundegrunnlaget rast sammen. Vi får nye kunder på grunn av gode tilbakemeldinger fra gamle kunder. Ryktene om at vi gjør ordentlige jobber sprer seg blant den norske kolonien nord på Costa Blanca. Dessuten har vi alltid samarbeidet med Spaniatjenester og Erlend Bakken.

Les også: Nå er spanske boligpriser rekordlave

– Men det er ofte jeg er ute på anbudsoppdrag og opplever at kunder får inn anbud som er fra 500 euro til flere tusen euro rimeligere enn oss. I alle tilfeller er de lave anbudene fra firmaer som driver svart. Uten forsikringer og nødvendig dokumentasjon. Rett og slett farlig for kunder. Det koster så lite for folk å be om nødvendig dokumentasjon. Da kan man slippe mange ubehageligheter i etterkant, sier Hansen.

Han kan fortelle om en jobb de hadde for en nordmann i La Nucia. De skulle bare skifte en varmtvannsbeholder. En liten og enkel jobb. Hansens håndverkere kunne sette inn akkurat samme varmtvannsbeholder på akkurat samme plass som den de tok ut. Problemet var at den påfølgende natten ramlet den nye beholderen ut fra festene og ned på en splitter ny Mercedes som sto parkert i garasjen.

– Da var det bare for meg å ringe forsikringsselskapet mitt og fortelle om hva som hadde skjedd. Dagen etter var ny beholder på plass, med nye fester i veggen, og Mercedesen var på verksted for reparasjon. Skulle bare mangle, sier Peter.

Entreprenøren legger ikke skjul på at spanske myndigheter er blitt strengere med sine kontroller innen bygningsbransjen de siste årene. Flere og flere useriøse firma blir tatt.

Les også: Spår ville tilstander i boligbransjen igjen

– I løpet av de siste fem månedene har jeg hatt to inspeksjoner. Og fått to bøter. På den ene boligen vi pusset opp hadde vi brukt en sukkerbit til å skjøte en skjøteledning. På den andre boligen hadde vi ikke tilstrekkelige rekkverk for arbeiderne mente kontrollørene. Da var det bare å betale bøtene og lære av feilene, sier entreprenøren.

Selv om Hansen har 18 ansatte, og har masse å gjøre, tar han alle jobber. Ingen er for små og ingen er for store.

– Vi kommer og skifter en flis hvis det trengs. Og vi kan legge tusenvis av fliser hvis kunden har arealet stort nok. For oss er det viktig at alle kunder blir fornøyde. På denne boligen har vi gjort absolutt alt. Nye kjøkken inne og ute med sileston som topplater. Sileston er en syntetisk stein som er dyrere enn marmor, og som er ekstremt slitesterk. Dessuten kan den fås i alle mulige farger. Vi designer og lager skaper, hyller, bad og alt annet. Eneste kundene må kjøpe i butikken er møbler. Vi har laget nye gulv inne og ute. Vi har lagd nytt svømmebasseng, bygd ut, nye porter og dører, ja vi har gjort alt. Dette er nesten som å bygge nytt, forteller Hansen.