Advarer mot kriminelle i nedgangstider

Den erfarne låsesmeden Gunnar Kvarsvik fra La Marina er ute og maner boligeiere i Spania til å være ekstra på vakt i disse økonomiske nedgangstidene.

Spaniaavisen

Publisert 21. november 2008 12:13

LA MARINA

Over hele Spania opplever vi at byggeplassene er tomme. Halvferdige hus står og skriker etter mer betong. Bare i
byggebransjen er over to millioner mennesker arbeidsledige.  Nå går låsesmed Gunnar Kvarsvik ut og advarer folk mot mer kriminalitet som en følge av nedgangstidene. Kvarsvik har jobbet i over fem år med sikring av boliger på Costa Blanca.

– Når folk mister arbeidet, så mister mange her i Spania sitt livsgrunnlag. Det er ikke alle som har en sosial økonomisk trygghet slik vi er vant med. Det kan for eksempel bety at flere ufaglærte ringer på dørklokken og tilbyr oss "tjenester til rimelige priser". I mitt yrke som låsesmed har jeg sett mange eksempler på at de kriminelles fantasi er utrolig. Jo frekkere de er – jo bedre lykkes de, sier Gunnar Kvarsvik.

Les også: Slik ranes nordmenn i Spania

– Mener du vi skal være mer forsiktige med å slippe inn fremmende nå enn før?
– Du skal være meget kritisk og forsiktig med hvem du slipper inn i huset hele tiden. Kriminelle er ute etter å se om du har installert alarm. Hva slags verdisaker du har i huset? Hvilke låser du har? Kort sagt; De orienterer seg for fremtidige kriminelle handlinger. En typisk mistenkelig kan være en som spør etter vann eller etter en adresse som ikke eksisterer. De utgir seg for å representere et eller annet kontor eller firma, og vil inn for å se etter tekniske installasjoner. Personer som kommer fra det
offentlige kan vanligvis identifisere seg med ID eller lignende. Spør alltid etter ID, sier Kvarsvik.

Les også: 140.000 usolgte boliger

Han forteller vi kan forebygge innbrudd ved å holde porter og dører låst. Om noen ringer på, ta med nøkler og gå ut og snakk med vedkommende om du ønsker kontakt. Kvarsvik sier også at fysisk sikkerhet er viktig. Man må ha gode dører og vinduer, samt gitterdør og vindusgitter. Gode rutiner med låsing og oppbevaring av nøkler og verdisaker, er også viktig ifølge låsesmeden.

– En liten tankestrek er at alle veskenappinger jeg har hørt om de siste fem årene, har rammet kvinner i 98 prosent av tilfellene. Et godt kroppspråk er viktig, og med det mener jeg at du skal vise utenforstående at du har kontroll over dine saker, både hus, bil og veske, sier Gunnar Kvarsvik.