Advarer mot flåtten

Det har regnet mye i år, og nå som godværet har kommet, er det full invasjon av flått. Nå ber leger og veterinærer folk om å være på vakt.

Spaniaavisen

Publisert 11. mai 2017 09:13

COSTA BLANCA

 Flåtten elsker varme og fuktige omgivelser, og lever i kratt og gress. Den pleier å sette seg fast i huden i armhulene, ører, øyne og skritt, og lever av blod. Man merker ikke når man blir bitt av flått, fordi den sprøyter ut et bedøvelseslignende middel på huden før den biter.

På Costa Blanca er insektet aktivt nesten hele året, men det er spesielt plagsomt i sommerhalvåret – fra april til november. Da er sjansene for flåttbitt store både hos dyr og mennesker.

Ifølge ekspertene er det mange enkle ting som kan gjøres for å unngå kontakt med flått. Det anbefales å være spesielt forsiktig når man er ute og går tur i marka. Står man rolig i flere minutter, er det fort gjort at insektet kommer på kroppen. Setter man seg ned på gresset, er man spesielt utsatt. Det er viktig å bruke sko med sokker, og hvitt tøy, av den enkle grunn at da vil man se om det kommer flått på klærne.

Gjør som flere enn 21.000 andre – følg oss på Facebook og få nyhetene direkte på din side

Er ulykken ute, må man ikke bruke alkohol eller olje til å fjerne flåtten. Det vil kvele insektet, noe som øker sjansene for overføring av virus og bakterier på kroppen. Det beste er å bruke en pinsett til å dra den ut. Det er viktig at man passer på å få ut hele hodet på insektet. Etterpå bør man vaske området med såpe.

Lege Vidar Hjelset i Albir har hatt flere tilfeller av folk som mistenkte at de hadde blitt bitt av flått.
– Det finnes tester man kan ta for å se om det er flåttbitt som forårsaker problemet pasienten har, men de er for øyeblikket lite utviklet, og det beste er å behandle pasienten på klinisk intuisjon. Er huden veldig opphovnet eller rød der man har blitt bitt, vet man jo hvilken behandling som trengs. 

I noen tilfeller kan symptomene være leddsmerter, stiv nakke, feber, hovne lymfeknuter og influensalignende symptomer etter å ha blitt bitt av flått.
– Men da har man blitt alvorlig syk og må oppsøke lege snarest, opplyser Hjelset.

Hunder er også veldig utsatt. Ifølge veterinær hos El Port, Irene Perez Espla, er det den lille røde typen flått som hunder blir mest eksponert for.

– Det er veldig mye av den i dette området. Oppdager man at hunden er spesielt slapp eller blør, må man komme seg til veterinær. Dette kan være symptomer på ehrlichiose, en sykdom som overføres av flått. Hunden får høy feber, går bøyd og er lite villig til å flytte på seg, eller gå. Sykdommen kan bli kronisk og i noen tilfeller vil dyret dø. Jeg vil imidlertid understreke at blir sykdommen oppdaget i tide, finnes det effektive behandlinger som gjør hunden frisk igjen. Men det er mange produkter på markedet som holder flåtten unna, og disse bør brukes året rundt på Costa Blanca.