Adresse-krøll holdt på å koste liv

Sjekk gateadressen din i Spania, og lær deg den.

Spaniaavisen

Publisert 17. februar 2011 08:40

ALFAZ DEL PI

Det er rådet fra Arild Røste (70) til fastboende og turister. I helgen opplevde han at en kompis midt i 70-årene holdt på å miste livet på grunn av at samboeren ikke visste gateadressen deres.

Fredag ettermiddag ringte mobiltelefonen til samboeren til Arild Røste i Albir. En venninne opplevde sitt livs mareritt; Mannen lå livløs på stuegulvet, bløende fra hodet, og samboeren visste ikke gateadressen deres.

Les også: Her bygges nytt kjøpesenter med 150 butikker

– Fra vi fikk oppringingen til vi var på plass sammen med lege og sykepleier, tok det ikke mer enn 15-20 minutter. Damen som ringte var ”helt oppe under taket”, og hun visste ikke hvem hun skulle ringe til når samboeren lå livløs på gulvet. Derfor ringte hun til oss og ba oss om hjelp. Vi kastet oss i bilen og kjørte i full fart fra Albir og opp til Centro de Salud i Alfaz.

Der fikk vi med oss en lege og en sykepleier, og så kjørte vi videre til leiligheten der kompisen min lå livløs. Legen startet umiddelbart med førstehjelp og ringte samtidig etter ambulanse, forteller Arild Røste.

Finn lege, tannlege, håndverkere, hoteller, butikker og eiendomsmeglere i vår bransjeguide

I og med at samboeren til den livløse mannen ikke visste hva gateadressen deres var, kunne hun ikke ringe 112 og spør om hjelp. Hun hadde heller ikke fasttelefon, da kunne nødsentralen sporet opp adressen digitalt.

– Jeg opplever stadig folk i omgangskretsen vår ikke vet gateadressen de bor på. Dette kan være livsviktig. Hadde ikke kompisen sin samboer truffet oss på mobilen umiddelbart, vet jeg ikke hvordan det hadde gått med ham. Legene og ambulansepersonell brukte to timer på å stabilisere ham hjemme i leiligheten hans før de turte å kjøre ham på sykehuset i Villajoyosa. Der ble han liggende i koma i respirator i to døgn før legene vekte han.
Mandag denne uken var han ved bevissthet, og det ser ut som han kan bli helt bra igjen. Heldigvis, sier Røste.

Bli venn av Vikingposten og spaniaavisen.no på Facebook

Den spreke pensjonisten fra Albir oppfordrer nå folk til å enten pugge gateadressen sin, eller skrive ned en lapp med alle detaljer på, og ha den enten i lommeboken eller vesken. Dette gjelder ikke bare fastboende, men i høyeste grad turister og folk på korttidsopphold i Spania. Røste mener også at når man er ute og går en tur i nærområdet, eller andre plasser, bør man legge merke til detaljer som navn på gater eller bygg, for man vet aldri når en kritisk situasjon kan dukke opp.

– Mitt budskap er at nordmenn må bli mer obs på hvor de bor, hva adressen er. Ikke at jeg rakk å skaffe hjelp til kompisen min i tide. Det aller beste er at man selv ringer til 112 og snakker med dem på nødsentralen. Der snakker de godt engelsk, sier Arild Røste.