Aage (62) har seilt jorden rundt alene

Gjennomførte ungdomsdrømmen på to år.

Terje Aspdahl

Publisert 5. juni 2013 12:56

SANTA POLA

Aage Rougnø (62) har brukt de siste to årene på å virkeliggjøre sin store drøm; Å seile jorden rundt. Fredag la han til kai i Santa Pola for å ha en kort pause før siste etappe mot Norge.Den tidligere skipperen er født og oppvokst på Naustnes i Øygarden utenfor Bergen.

– Jeg la fra kai på Øygarden 1. juli 2011. Å seile jorden rundt har vært en drøm siden ungdomstiden. Etter at jeg gikk av med pensjon 1. januar 2011 fikk jeg endelig sjansen. Jeg kjøpte båten, en 42 fots Bavaria, i januar og brukte et halvt år på å bli godt kjent med seilbåten. Det har vært en enormt flott opplevelse jeg ikke ville vært foruten, sier Aage Rougnø til Vikingposten.

Les også: Vil ha båtene bort fra Mar Menor-strendene

Rougnø kan fortelle om få uhell og stort sett godt vær under hele turen. Han seilte som mange andre, fra øst mot vest.

– Ruten jeg valgte er en slags standard-rute. Fra Kanariøyene og over Atlanteren, så videre gjennom Panamakanalen og ut i Stillehavet. På grunn av vær- og vindforhold, strømmer og orkansesonger følger de fleste jordomseilere stort sett den samme ruten. Det er flere man møter underveis med samme mål, og det er greit å kunne ta følge med andre seilere et stykke på veien. Men en seiler følger gjerne sin egen kurs, så det meste av tiden seiler man alene.

Hans lengste seilstrekk uten å se andre var 48 døgn.

– Det går faktisk helt greit. Det er så mye å se og oppleve at to år er ganske kort tid for en jordomseiling. En danske jeg traff i Stillehavet kunne fortelle han hadde brukt to år bare i Stillehavet første gang han seilte jorden rundt. Da jeg traff han for andre gang hadde han seilt i Stillehavet i fem år og var enda ikke ferdig, forteller Rougnø.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

Mange steder skipper Rougnø besøkte underveis er steder man bare må se.
– Jeg kan ikke nevne alle, men for eksempel Fransk Polynesia er helt utrolig vakkert. Og The Great Barrier Reef utenfor Australia var en litt nifs opplevelse. Der fikk jeg høy sjø når jeg skulle seile gjennom stredet som kun er 200 meter bredt. Jeg så ingen ting forut. Alt var bare hvitt, og jeg måtte binde meg fast på dørken bak i båten. Jeg traff heldigvis åpningen, men det er trangt når du komme mange nautiske mil utenfra. Ellers har jeg fått det dårligste været her i Middelhavet. Jeg har hatt tre stormer på vei over hit fra Suezkanalen. Det har gått med dobbelt så mye diesel i Middelhavet som Atlanterhavet og Stillehavet til sammen, sier Aage Rougnø.

Rougnø har bodd de siste årene i Thailand og meningen var i utgangspunktet å bli der.

– Jeg har en samboer i Thailand og tenkte jeg skulle ha det som siste stopp. Men jeg vil fullføre seilasen og det er enklere å selge båten i Norge, der hvor jeg kjøpte den. Det blir litt trist å selge båten, som har vært mitt hjem de siste to årene, sier skipper Rougnø.

– Nå blir det noen rolige dager her i Santa Pola, hvor en barndomskompis bor. Så blir det å sette kursen hjem til Norge. Dette har vært min store opplevelse i livet. En opplevelse jeg aldri ville vært foruten.