10 drept på Utøya - flere hardt skadd video

OPPDATERT: Politiet bekrefter at tallet trolig vil stige.

Terje Aspdahl

Publisert 22. juli 2011 18:28

20:56, 21:40, 23:43
Hjelpearbeider Andre Scheie anslår overfor NRK at det kan være så mange som 25-30 tilsynelatende hardt skadde eller drepte på Utøya. Dette er tall som ingen har bekreftet.

Men nå klokken 21.40 bekrefter Oslo-politiet at 10 personer er drept på Utøya. Flere er hardt skadd.

Dermed har dødstallene totalt rundet 17 personer.

NRK har vist bilder fra fly som viser en rekke personer som har lagt på svøm fra Utøya i Tyrifjorden, for å rømme fra mannen som skal ha løsnet flere titalls skudd.

Ifølge TV2 skal syv personer være drept på Utøya, hvor AUF holder sin årlige sommerleir. En gjerningsperson som snakket norsk, ble pågrepet klokken 19.24.

Politiet mistenker også at det befinner seg eksplosiver på AUF-leiren. Dette ble bekreftet sent fredag kveld da politiet sa at det ble funnet udetonerte eksplosiver på Utøya etter attentatet.

– En mann i politiuniform skal ha lokket til seg ungdommer ved å si «kom her», og deretter regelrett henrettet dem, forteller vitner til NRKs reporter på stedet.

– Det er det verste jeg har sett i hele mitt liv. Det ligger det som tilsynelatende er døde personer langs strendene. Scenene er de samme andre steder på øya. Flere har svømt over til en annen øy hvor de sitter samlet, forteller frilansfotografen Vegard M. Aas til VG Nett, som var en av de første pressefolkene på stedet.

Den pågrepne er en 32 år gammel nordmann.

Se video under her