10 års mareritt endelig over for Anna

Norske myndigheter tok pant i Spania-hus.

Spaniaavisen

Publisert 30. oktober 2014 09:43

ALTEA

Anna Segaard fikk hjelp av norsk advokat som førte til tilbakebetalt skatt og sletting av pant i leiligheten. 

Anna Segaard har i ti år slitt med problemer knyttet til skattekrav fra Norge. Da hun kom i kontakt med den norske advokaten Monica Malm fikk hun den hjelpen hun trengte. Det hele startet i 2004, fire år etter at hun hadde flyttet til Costa Blanca. Hun hadde da sitt eget helsetjenestefirma som var registrert i Norge, men hun jobbet i Spania. Etter gjenopptak av skattesaken i 2009 la Skatteklagenemda til grunn at hun skulle skatte til Norge, noe hun valgte å akseptere og dette skulle vise seg å få fatale følger. I 2009 fikk hun restskatt på 89 000 kroner.

Bli venn av Spaniaavisen og Vikingposten på Facebook

– Jeg forsto ingenting og fikk nærmest panikk fordi jeg først hadde betalt 40.000. Jeg tok kontakt med skattekontoret fordi jeg mente at dette var feil. Jeg nektet derfor å betale og hadde heller ikke penger. Kravet ble derfor liggende. I mellomtiden tok jeg kontakt med flere advokater som forsøkte å hjelpe meg, men de kom ingen vei. I fjor oppdaget jeg at pengene var borte fra min spanske konto. Det viste seg at den norske stat hadde startet innkreving og trukket penger fra min konto uten at jeg hadde fått beskjed og hadde også tatt pant i min leilighet her i Spania, sier Anna Segaard til Vikingposten.

Segaard sier hun ikke var klar over at det foreligger en avtale hvor norske myndigheter kan starte innkrevning og pansette eiendommer i andre land uten at den eller de det gjelder blir informert.

Livredd for å miste leiligheten fikk hun tatt opp et lån på 102.000 kroner som kravet da hadde kommet opp i. I et desperat forsøk på å løse situasjonen begynte Segaard å søke etter norske advokater på nettet i håp om å få hjelp. Helt tilfeldig fant hun den norske advokaten Monica Malm, som ble hennes redning.

– Etter å ha satt seg inn i saken fikk jeg beskjed om at hun kunne hjelpe meg. Det var en enorm lettelse. Hun er nøye, ryddig og realistisk og har fulgt meg opp og orientert meg underveis i hele prosessen. Helt fantastisk, sier Segaard. 

Les også: Varsler kamp mot skatteøkning på bruktboliger i Spania

Etter at skattemyndighetene hadde mottatt klagen fra Malm som ga Segaard medhold, noe som betød en reduksjon av skattekravet, fikk Segaard seg en ny overraskelse. Kemneren i Norge fant ikke overføringene av skatt og ba om kvitteringer og dokumentasjon på innbetalinger for å kunne tilbakebetale.

– Jeg fikk utrolig god hjelp av skattemyndighetene i Benidorm. De klarte å finne tilbake til min innbetaling. Det samme gjorde min spanske bank. Da resultatet ble at jeg fikk tilbakebetalt skattekravet fra 2009 og løst ut panten på leiligheten, så jeg endelig slutten på ti års mareritt. Min livssituasjon er nå helt annerledes. Uten et forferdelig stress og redsel for å miste hjemmet mitt og stå alene på bar bakke. Jeg råder alle nordmenn til å ta kontakt med kyndige advokater som er spesialister på området de trenger hjelp eller råd om, sier Segaard. 

Advokat Monica Malm understreker at Anna Segaards sak berører spørsmål hun hyppig får om skatt fra nordmenn som bor midlertidig eller fast i utlandet. 

– Jeg har jobbet med internasjonal skatt i mange år og har hjulpet mange nordmenn i lignende saker. I Anna Segaards tilfelle var det flere uheldige omstendigheter. Først at hun ble funnet å være skattepliktig til Norge av Skatteklagenemnda og deretter skjedde det en feil ved inntasting av vedtaket som ingen hadde oppdaget, men som resulterte i en alt for høyt beregnet skatt. Deretter kom problemet med betalingen som var innkrevet via Sentralskattekontoret for utenlandssaker og ikke kemner i Oslo som var Segaards tidligere bostedskommune. Hadde hun tatt kontakt med meg tidligere kunne resultatet ha blitt ennå bedre og skatt i Norge helt ha vært unngått. Å gjenoppta alt ble umulig på grunn av foreldelsesregler. Men vi klarte å redde det som kunne reddes, sier advokat Malm.

Trenger du tannlege, tolk eller taxi? Du finner alle telefonnumre og hjemmesider i vår bransjeguide

Advokat Malm sier det er viktig å ha kjennskap til landets lover og regler som gjelder i den enkelte sak for å kunne håndtere den best mulig. Og når man oppholder seg i to land eller bor i et annet land enn man har eiendom og inntekt, hvilket lands lov som da vil gjelde i de forskjellige situasjoner som kan oppstå. 

– Det gjelder både skatt, trygd, uførhet, skilsmisse, arv og testamente. Det er derfor viktig å knytte til seg en ekspert i det landet som skal behandle saken slik at man får riktig veiledning. Og noen ganger kan det være nødvendig med eksperter fra både Spania og Norge. På grunn av lang erfaring ser jeg hva man bør gjøre og hvordan saken kan gripes an. I flere av sakene mine samarbeider jeg derfor med utenlandske advokater, sier Malm.

Advokat Monica Malm besøker Costa Blanca i november for å holde foredrag om norsk skatt, og generelle regler man må være oppmerksom på når man bosetter seg fast eller oppholder seg i perioder i Spania.

Mandag 10.november fra klokken 18.00 – 20. 00 blir hun å treffe på Den Norske Klubben Costa Blanca i Alfaz del Pi og onsdag 12. november klokken 12.00 – 14.00 på Den Norske Klubben i Torrevieja. Foredragene er gratis og åpent for alle.