– Ikke lukk døren til den norske kulturen

– Norske barn som går på spanske eller internasjonale skoler trenger kulturgjennkjenning og kulturell identitet, mener Siri Lund, ansvarlig lærer på Norskskolen i Alfaz del Pi.

Spaniaavisen

Publisert 24. juli 2014 16:58

ALFAZ DEL PI

Norskskolen tilbyr kompletterende undervisning i norsk, samfunnsfag, og RLE for elever i 1.-10. klasse. Undervisningen er nettbasert og følger offisielle norske læreplaner. Opplegget er anerkjent og støttet av Utdanningsdirektoratet og er derfor gratis.

Norskskolen har tilbudt kompletterende undervisning siden 2002 og er et tilbud til norske barn som bor utenlands og går på utenlandske skoler.

Den nettbaserte undervisningen startet i 2012. Siri Lund har fra da av hatt ansvaret for undervisningen til norske barn i Alfaz del Pi-området. Tilbudet blir gitt til barn hvor minst en av foreldrene er norske og som går på spanske eller internasjonale skoler. I hele Spania er det rundt 50 elever som benytter seg av tilbudet til Norskskolen.

Les også: 150 nye norske innbyggere registrert i Alfaz del Pi

– Norske barn som går på spanske eller intenasjonale skoler mister lett kontakten med sin egen kultur. De lever i en spansk hverdag med en kultur de egentlig ikke kjenner. De faller lett mellom to kulturer og kan ende opp med ikke å føle tilhørighet til noen av kulturene og ikke vite hvor de hører hjemme. Dette gir identitesproblemer med påfølgende usikkerhet. Norskskolen fokuserer på språk- og kulturundervisning slik at barna ivaretar og utvikler det norske språket og kulturen i takt med sin egen utvikling, sier Siri Lund.

Ansvaret ligger på foreldrene, mener Lund.

– De må velge om deres barn skal videreutvikle sitt eget språk og kulturkunnskap. Det dreier seg om identitet som er viktig og nødvendig for alle mennesker. Selv om barna omgås norsk kultur og snakker sitt eget språk hjemme, får de ikke den faglige utviklingen. Når det gjelder språket blir de hengende etter, noe som kan få store konsekvenser for dem senere i livet. Ikke minst hvis de etter videregående ønsker å studere i Norge som mange ungdommer velger å gjøre, sier Siri Lund.

I dag er vel 50 elever på Norskskolens spaniaavdeling, som har en meget aktiv foreldregruppe.

Les også: Få en smak av det ekte Spania

– Vi møtes regelmessig og arrangerer aktiviteter og drar på ekskursjoner og aktiviteter. Vi baker pepperkaker og har juleverksted til jul, drar på skitur om vinteren, går i 17 .maitog og feirer St. Hansaften på stranden slik at barna skal bli kjent med norske tradisjoner, sier Lund.

Undervisningen på Norskskolen starter normalt før de spanske og internasjonale skolene fordi den følger norske lærerplaner, men i år er oppstarten 3. september, altså omtrent samtidig.

Emma Purez Riegel (6) har nå gått 1. Klasse på Norskeskolen. Hun stortrives og synes det er morsomt å lære norsk. Hun går 1. klasse på den spanske skolen El Planet i Altea. Hun har spansk far og norsk mor og foreldrene ønsker at Emma og senere lillesøsteren Alexandra skal lære norsk språk og kultur.

– Jeg kan snakke norsk fordi mamma er norsk og vi snakker det hjemme, men på skolen har jeg lært hele det norske alfabetet. Jeg leser sammen med mamma hver lørdag og synes det er ganske morsomt. Har også vært med på pepperkakebaking som var kjempegøy, sier Emma Purez Riegel som i disse dager nyter sommerferien fra spansk og norsk skole.

PS! Søknadsfristen for neste skoleår er 30. august.