– Fortsatt ikke for sent å vaksinere seg

Årets influensa har tatt over 20 liv i Spania.

Terje Aspdahl

Publisert 23. januar 2014 06:04

TORREVIEJA

Lege Milla Næverlid sier det fortsatt ikke er for sent å vaksinere seg mot influensaen som allerede har tatt over 20 liv i Spania.

– Vaksinerer man seg nå tar det 14 dager før vaksinen har full effekt. Alle i risikogruppen anbefales å vaksinere seg. Altså de over 65 år, gravide og de med kronisk sykdom, sier Næverlid.

I Andalucia har influensaen kostet 13 mennesker livet, i Murcia har tre personer dødd. I tillegg er det meldt om flere dødsfall andre steder i landet og flere hundre er alvorlig syke. 

Les også: Så lang er den perfekte siestaen

– Internasjonalt meldes det om foreløpig lav influensaaktivitet. Det viser siste rapport fra uke 2. Den er likevel økende i sørlige Europa. At vi står ovenfor en epidemi, det tror jeg vi skal avdramatisere. Influensa har vi hvert år. For noen rammer dette alvorlig, og det er viktig at man da tar kontakt med lege. Og igjen, er man i risikogruppen skal man være ekstra varsom. Ta kontakt med lege dersom man føler det er rett, sier legen og kommer med tre gode råd:

⇒ Riktig og god håndhygiene
⇒ Host i armkroken
⇒ Nok søvn

De fleste som rammes har gjerne helseproblemer i utgangspunktet. Symptomene på årets influensa er mye sterkere enn forrige års utgave og rammer hovedsakelig personer over 35 år.

– Mennesker i risikogrupper er alltid utsatt for annen sykdom og vil kunne rammes hardt av influensa. Men så vidt meg bekjent er denne influensaen ikke mer alvorlig for personer med normalt fungerende immunforsvar enn fjorårets influensa.