– Det er jo ikke rart folk blir redde

Mener det er mye feilinformasjon om spanske hunder.

Spaniaavisen

Publisert 10. mars 2017 14:27

ALBIR

Helt siden det ble oppdaget hjerteorm i en hund som kom fra Spania til Norge i fjor, har det vært mye styr rundt import av hunder til landet.

I slutten av mars vil Stortinget behandle Senterpartiets forslag om forbud av import av hjemløse hunder til Norge.
Debatten startet da det ble oppdaget at en hund som tilsynelatende hadde kommet fra et hundehjem i Spania led av klassisk hjerteorm.

Det viste seg å være snakk om ulovlig import, og Mattilsynet slo umiddelbart alarm. Bildet av ormen som ble funnet i hunden under obduksjonen,spredde seg som ild i tørt gress i pressen og på sosiale medier. Skitne gatehunder i Spania ble avbildet, med titler som «Galskap» og «Veldig farlig».

Sett denne? Avslørte ulovlig oppdrett av farlige hunder på Costa Blanca

– Det er veldig trist å se hvor mye feilinformasjon som er ute og går, sier Rita Ringdal fra Spaniahundene. Man må huske på at mange av sykdommene som de er redde for i Norge, også kommer gjennom gnagere, rev, flaggermus etc. Dessuten er ikke Leihsmaniaen som finnes i Spania smittsom fra hund til hund eller fra hund til menneske. Jeg blir også veldig oppgitt over hvordan deler av pressen bruker bilder av skitne «gatehunder» som skremselspropaganda. Det er jo ikke rart at folk blir redde.

Hun rister på hodet og legger til:

– Det de fleste glemmer å informere om er at flesteparten av «gatehundene» er friske dyr som bodde i et hjem før de ble forlatt av eieren. Forrige sommer kom jeg over et tilfelle der en nordmann i hui og hast reiste tilbake til Norge og forlot hunden sin på terrassen. Hadde det ikke vært for en nabo som slo alarm etter et par dager, hadde det stakkars dyret omkommet i varmen.

Ringdal er fortvilet over det som nå skjer i Norge, som hun ser på som et stort skritt tilbake for alle nordmenn som kjemper for å hjelpe hjemløse hunder i Spania.

Les også: Nytt spisetilbud åpnet på El Altet-flyplassen

– Å stoppe import av omplasseringshunder fra Spania vil føre til at det smugles flere hunder ulovlig over landegrensene. Da er det bedre med strengere regelverk. Vi som driver seriøst med dette tester dyrene for mye mer enn det kravene tilsier. Det tas for eksempel blodprøver av alt, som hjerteorm, leihsmanis, flåttsykdommer, nyrefunksjon og leverfunksjon. Det er faktisk hele fem A-4 sider med blodanalyser. I tillegg tas titerprøven som viser rabiesantistoffene i blodet.

Det siste året har Ringdal fått bortadoptert dusinvis av hunder, hvorav mange har flyttet til Norge. Der lever de i beste velgående sammen med sine nye familier.

– Jeg har aldri mottatt en eneste klage, tvert imot. Jeg får stadig brev og meldinger fra folk som takker meg fordi livet deres har blitt mye rikere etter at de fikk et nytt familiemedlem fra Spaniahundene.