– De private sykehusene jakter på nordmenn med feite forsikringer

♦ Norsk lege hevder mange ikke burde vært innlagt ♦ Ble tilbudt kommisjon for å sende pasienter videre

Spaniaavisen

Publisert 18. juni 2015 11:18

ALBIR

Vidar Hjelseth fyrer av en bredside mot privatsykehusene i Benidorm.

Han har drevet legesenteret Clinica Noruega i hovedgaten i Albir de siste 15 årene. I NRK-dokumentaren «Edel Aargang» fortalte den norske legen at de private sykehusene i Benidorm konkurrerer om å legge inn norske pasienter. 

Vikingposten har snakket med den frittalende legen for å vite hva han mener foregår innen det private helsevesenet nord på Costa Blanca.

– Albir er vanligvis et stille og rolig kystområde hvor boligprisene ikke har gått ned og et sted man knapt merker krisen den spanske økonomien er inne i. Albir er sånn sett en idyll, men det som ikke står helt i stil med dette er de konstante ambulansesirenene som hyler gjennom gatene her, starter Hjelset.

Fikk du med deg denne? Nå kan det bli dyrere å ta ut penger i spanske minibanker

Hvorfor mener du at man hører mer til ambulansene i Albir enn i andre kommuner?
– I andre kommuner hører man ambulanser av og til, men her har det utviklet seg til en epidemi. Årsaken til dette er at ambulansepersonell frakter pasienter fra satelittklinikkenen sine i Albir for innleggelse ved sykehusene i Benidorm. Sykehusene jakter rett og slett på nordmenn med feite forsikringer, og mange som ikke burde bli innlagt på sykehus opplever rett og slett å bli truet, hevder Hjelseth. 

Hva er grunnen til at det har blitt slik?
– Ved at stadig flere aktører er kommet på markedet er konkurransen i sektoren blitt hardere. Sykehusene bruker derfor stadig mer ressurser på PR og markedsføring for å kapre pasienter, og det har utviklet seg en kultur hvor man tilbyr turoperatører, overnattingssteder og behandlingsinstitusjoner en kommisjonsordning for å oversende pasienter til nettopp sitt sykehus. De kaller det kommisjon, men vi nordmenn vil nok heller kalle det korrupsjon, sier fastlegen.

Lik Vikingposten og Spaniaavisen og få nyhetene våre direkte på din Facebook-side

Har du selv blitt tilbudt en kommisjonsordning av private sykehus for å oversende norske pasienter?
– Ja, jeg har fått konkrete tilbud om kommisjon på opptil 10 prosent av det sykehuset klarer å presse ut av forsikringselskapene. Jeg mener denne typen avtaler er direkte uetiske og at dette til syvende og sist fører til dyrere forsikringer for oss alle. Forsikringsselskapene selv sier de er klare over denne praksisen og at de tar sine fohåndsregler, men jeg er neimen ikke sikker, forteller Hjelseth åpenhjertig

Hva er årsaken til at du mener privatsykehusene «jakter» spesielt på norske pasienter?
– Vi nordmenn har nok litt naive forsikringsselskap. Jeg merker stor forskjell på for eksempel engelskmenn og nordmenn. I England er forsikringsselskapene mye strengere og pasientene er vant til at de må ta deler av sykehusregningen selv. Engelskmennene vil derfor for enhver pris ikke bli innlagt på privatsykehus, sier Hjelset av erfaring.

Har du innspill til denne saken? Send oss en epost her

Eieren av Clinica Noruega forteller at også mange norske pasienter reagerer på det de mener er unødvendige innleggelser.

– Mange av pasientene er selv sykepersonell og reagerer på komplett unødvendig innleggelser. Siden pengene ligger i prosenter av forsikringssummen finnes det flere eksempel hvor pasienter er innlagt på sykehuset for så trivielle lidelser som mild halsbetennelse. Et annet eksempel er at kommisjoner og bonusordninger får beboere ved enkelte institusjoner nærmest til å gå på nåler for å ikke bli den neste som innlegges, ler Albir-legen.  

Hjelset mener man lever lengst på å ikke være involvert i dette systemet. 
– Selv om pleiestandarden kanskje er noe lavere enn ved private sykehus er det offentlige, spanske helsevesenet fortsatt blant de aller beste i verden. Og, siden mange spesialister jobber både i privat og offentlig sektor, skjer det ofte at man faktisk får raskere behandling i det offentlige helsevesenet enn ved privatsykehusene, avslutter Vidar Hjelset.

Sjekk denne: Økt pågang hos Solgården etter NRK-program

Svein Carlo Bjerke jobber som pasientkoordinator ved Clinica Benidorm midt i sentrum av Benidorm by og sier i en kommentar til Vikingposten at privatsykehuset har fått en del negative kommentarer i etterkant av dokumentarprogrammet på NRK. Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene til Hjelseth.

– Vi har fått noen negative reaksjoner på uttalelsene som kom i forbindelse med NRK-serien «Edel Aargang». Men, heldigvis ringer folk oss og sier de er sterkt uenige i fastlegens virkelighetsbeskrivelse angående hva som faktisk foregår ved de private sykehusene i Benidorm, sier Svein Carlo Bjerke.